Skip to main content

Dit artikel verscheen eerder op de website van PROPTECHLab en is vertaald uit het Engels.

Een interview met Ruben Vetters, Technical Sales Advisor bij Vecolux. Over het bedrijf Vecolux, smart buildings, hun visie op innovatie en de KNX-standaard.

Wie is Vecolux en wat is jullie bedrijfsethos?

“Vecolux is exclusief distributeur voor fabrikanten van elektrisch materiaal voor de BE / NL markt, met een focus op Smart Buildings. Wij leveren automatiseringsoplossingen voor woningen, horeca en kantoorgebouwen.”

Vecolux kiest resoluut voor het KNX-model. Wat zijn de technologische modaliteiten die u aanbiedt om de gebruikerservaring te verbeteren?

“KNX is de wereldwijde standaard voor gebouwautomatisering. Met dit protocol kunnen we verschillende technieken integreren in één systeem, om verlichting, verwarming, koeling, ventilatie, schermen, energiemonitoring, multimedia, enz … te controleren.

Omdat KNX een open protocol is, kunnen we specifieke producten van verschillende fabrikanten combineren in één oplossing, die allemaal op een decentrale manier met elkaar communiceren.”

Kunt u ons uitleggen hoe u werkt aan de hand van een voorbeeld van één van uw projecten?

“Residentieel: Infini, een gebouw met 36 appartementen te Nieuwpoort.

In dit gebouw heeft elk appartement de volgende integraties:

 • Video-intercom
 • Licht controle
 • Schermcontrole
 • Verwarming controle
 • Scènebeheer
 • Smartphone afstandsbediening:
  • Visualisatie en controle
  • Pushmeldingen bij alarmen
  • Video-intercom-oproepen

Hotel: Het Blanke Top Hotel met 93 kamers in Cadzand is een van onze nieuwste projecten met een volledige KNX-oplossing.

In dit hotel hebben alle kamers:

 • Aanwezigheidsdetectie
 • Licht controle
 • Klimaatcontrole
 • Gordijncontrole
 • Huishouding (DND / MUR)
 • Scènebeheer

Alle bovenstaande functionaliteiten zijn gekoppeld aan een BMS (Building Management System) dat informatie en configuratiemogelijkheden biedt aan hotelpersoneel en management.

Dankzij de beschikbare API in het BMS, wisselt hun boekingssoftware informatie uit met het BMS, waardoor automatisch klimaatbeheer in hotelkamers mogelijk is op basis van boeking en bezettingsstatussen.”

Vertel ons meer over uw partnerships. Wat illustreren ze over uw visie op huisvesting vandaag en morgen?

“We hebben samenwerkingsverbanden met installateurs, integrators en groothandels, maar ook met bestekschrijvers, hoteleigenaren en vastgoedontwikkelaars. Door de digitale revolutie zijn ze allemaal op zoek naar slimme bouwoplossingen.

Op dit moment kunnen mensen veel dingen in hun leven bedienen met hun smartphone, behalve hun huis.

De vraag naar slimme woningen en slimme gebouwen is levend. De markt is een aantal jaren geleden al uit de startblokken geschoten, maar de echte transitie komt de komende jaren nog.”

U organiseert trainingen voor vastgoedprofessionals. Zou u in deze context enig advies hebben om met onze lezers te delen? Wat biedt u aan en wat is er bij u verkrijgbaar?

“De producten die wij verkopen zijn slechts “componenten in dozen”. Zonder de juiste kennis om ze te programmeren, kunnen ze niet op de juiste manier werken.

Daarom organiseren we in-house trainingen voor professionele installateurs / integrators om hun technische programmeervaardigheden te verbeteren, maar ook om hen te leren welke slimme gebouwfunctionaliteiten kunnen worden geïmplementeerd om de ervaring van de bewoner te verbeteren.”

Wat kunnen we hopen te zien van Vecolux in de toekomst?

“Energiebeheer wordt het “next big thing” en dit met 2 hoofdaspecten:

De transformatie in vastgoedprojecten van stand-alone condensatieketels naar centrale geothermische warmtepompsystemen. Dit betekent dat het warmteverbruik moet worden gecontroleerd voor factureringsdoeleinden. Aangezien KNX al in het gebouw aanwezig is, is het het perfecte medium om de energie te monitoren, deze waarden weer te geven op de visualisatie van de bewoner en deze gegevens door te geven aan het factureringssysteem van de vastgoedbeheerder.
Het omgaan met piekconsumpties zal in de toekomst erg belangrijk zijn, aangezien hiervoor hogere kosten zullen gelden. KNX heeft alle informatie in uw gebouw om de load te balanceren en zo ook te beslissen welk apparaat prioriteit heeft.”