Skip to main content

(Dit artikel verscheen eerder in de jaarlijkse editie van het KNX Journal van KNX Belgium)

Vecolux, importeur en agent van een handvol vooraanstaande KNX-merken in België en Nederland, zoals onder andere Zennio, Weinzierl, Elsner en EAE, heeft afgelopen jaar zijn kantoorgebouwen grondig gerenoveerd. Het gebouw en zijn interieur uit 1998 kreeg een hedendaagse make-over, de bureelruimte werd stevig uitgebreid met extra werkplekken en er werd ook ruimte gemaakt voor een heuse opleidingsruimte. Maar de belangrijkste vernieuwing is dat elke elektrische toepassing in het gebouw nu gestuurd en gemonitord wordt door KNX met het hoogste niveau van integratie.

Automatische aanwezigheidsdetectie in elk kantoor

Zo weet de KNX-installatie perfect wanneer er een medewerker aanwezig is in een bepaald kantoor. Alle burelen zijn uitgerust met een Zennio bewegingsmelder en magneetcontacten aan deur en ramen. Om te vermijden dat de medewerker in een donkere kamer binnenkomt, wordt de ruimte geactiveerd wanneer de deur opengaat.

Bij activatie begint de constante daglichtregeling en nemen de jaloezieën een bepaalde positie in naargelang de tijd van de dag. Wanneer de ruimte langer dan één minuut geactiveerd blijft, schakelt de koeling/verwarming om van stand-by naar comfort. Door die korte vertraging wordt onnodig verbruik van energie vermeden (automatic occupancy detection).

Het magneetcontact registreert ook wanneer iemand de ruimte verlaat. Vanaf dat moment gaat de bewegingsmelder in een zogenaamde “high-alert”-modus: wanneer er binnen de ingestelde ‘luistertijd’ geen beweging gedetecteerd wordt, wordt de ruimte weer gedeactiveerd. De verlichting schakelt automatisch uit en de klimatisatie schakelt niet in bij kortstondig bezoek.

Centrale en decentrale bediening

Vanzelfsprekend is iedere ruimte uitgerust met de laatste nieuwe touch panels van Zennio. Elk kantoor is daarbij uitgerust met een Zennio Z35 display die in elk kantoor voorzien is van een identieke lay-out om de uniformiteit te bewaren. Vanaf dit touch panel kan elke medewerker zijn persoonlijke voorkeuren instellen en alle technieken bedienen.

 • het setpoint van koeling en verwarming aanpassen
 • verlichting schakelen en dimmen
 • gemotoriseerde jaloezieën bedienen
 • audio in de ruimte bedienen en luisteren naar zijn persoonlijke muziek

In de centrale inkomhal worden de gemeenschappelijke delen bediend met een Zennio Z41 panel welk tevens de mogelijkheid biedt om het gebouw vanop afstand via een smartphone-app te bedienen.

Ventilatie gebaseerd op CO2-meting

In een gezonde omgeving werken is van groot belang. Daarom is het monitoren van luchtkwaliteit in een smart building essentieel. In de luchtafvoerpijp van iedere zone is een sensor van Arcus-EDS geïnstalleerd die temperatuur, vochtigheid en CO2 meet.

Energieverbruik – meten is weten!

Energiebesparing is de rode draad in het systeem van automatische aanwezigheidsdetectie door het hele gebouw. Daarenboven wordt het verbruik van elektriciteit, water en gas èn de opbrengst van de nieuwe zonnepanelen op het dak nog eens gemonitord en gevisualiseerd via een IP gateway van Arcus-EDS. In deze visualisatie (via standaard web browser) kunnen technieken zoals setpoint, verwarmen/koelen, verlichting of zonwering ook nog eens bediend worden.

Bovendien zorgt de perfecte integratie van het alarmsysteem in de KNX-installatie voor een bijkomende energiebesparing. Wanneer op het einde van de dag het alarm wordt ingeschakeld, wordt het gebouw in stand-by-modus gezet: alle onnodige verbruiksposten worden uitgeschakeld en de lamellen sluiten. ’s Ochtends, bij het uitschakelen van het alarm wordt het gebouw dan weer automatisch geactiveerd.

Opleidingen en showroom – state of the art KNX

In-house KNX opleidingen zijn reeds geruime tijd een belangrijke pijler in de filosofie van Vecolux. Zowel beginnende als gevorderde KNX-installateurs vinden hun weg naar Vecolux, waarbij de eigen productspecialisten de cursanten begeleiden middels praktische hands-on oefeningen. Dit kan vanaf heden in een gloednieuwe trainingsruimte voorzien van alle faciliteiten.

Ook de showroom werd uitgebreid: naast het reeds bestaande deel, waar de residentiële oplossingen van Vecolux in de kijker worden gezet, is er nu ook een showcase van de Vecolux hoteloplossing. Hier kunnen groothandel, projectleiders, installateurs en hun klanten altijd terecht om de producten en oplossingen te bezichtigen, met een woordje uitleg van een Vecolux medewerker.

Maximale integratie van alle technieken

Een overzicht van de geïntegreerde technieken in het gebouw door KNX aangestuurd:

 • Constante daglichtregeling
 • Aanwezigheidsdetectie in de kantoren (Zennio Presentia C)
 • Ventilatie gebaseerd op CO2 meting (Arcus-EDS)
 • Fancoil HVAC regeling per zone (warmtepomp) middels ISE Vaillant KNX interface
 • Automatische regeling screens middels Elsner weerstation (Suntracer Pro)
 • Toegangscontrole (Zennio)
 • Audio per ruimte
 • Energie meting en monitoring – Electro , water en gas.(Zennio, Lingg & Janke en Arcus-EDS)
 • KNX-Integratie met gecertifieerd alarmsysteem (Satel)
 • Visualisatie (Arcus-EDS/ IPGW)
 • Load balancing ten behoeve van elektrische laadpalen
 • PV integratie
 • RGBW kleurverlichting
 • Avondregime voor helderheid van displays
 • Nachtregime voor helderheid automatisch gedimde lichtkringen
 • Videofonie