Energiemonitoring met KNX

Real-time verbruiksinzichten voor zowel bewoner als syndicus

Inzicht hebben in je verbruiksprofiel is essentieel om te weten waar je eventueel moet ingrijpen. Door middel van caloriemeting en de mogelijkheid om de digitale meter uit te lezen is al deze informatie voor de bewoner beschikbaar in een handig overzicht op het centrale bedieningspaneel of op zijn smartphone of tablet.

De syndicus kan deze data periodiek per e-mail ontvangen, alsook automatisch via een integratie (API) in zijn afrekeningssysteem.

Energiebesparende functies

De grootste slokoppen inzake energie zijn het verwarmings- en koelingssysteem. Volgens het VEI kunnen we een jaarlijkse besparing van 10 à 15 procent verwezenlijken wanneer we gebruik maken van een multi-zoneverwarming, een alles-uit knop die de verwarming in nachtstand brengt en een stand-by temperatuurstand die zo’n 2°C onder de comforttemperatuur ligt.

Centraal warmtepompsysteem

Vanaf 1 januari 2021 mogen alle nieuw te bouwen appartementsgebouwen met meer dan 25 units geen gasaansluiting meer hebben. Deze maatregel van de Vlaamse overheid zal een boost geven aan de toepassing van centrale warmtepompsystemen in middelgrote projecten.

Dit verplicht de ontwikkelaar ook om een MID gecertificeerde caloriemeting te voorzien per appartement. Deze meting wordt gebruikt door de syndicus om een periodieke afrekening te maken voor de verwarming van haar bewoners.

Wanneer er tevens een P1 gateway aangesloten wordt op de digitale meter, kan ook het elektriciteitsverbruik digitaal gelogd worden.