Energiebeheer met KNX

Real-time verbruiksinzichten voor zowel bewoner als syndicus

Inzicht hebben in je verbruiksprofiel is essentieel om te weten waar je eventueel moet ingrijpen. Door middel van caloriemeting en de mogelijkheid om de digitale meter uit te lezen is al deze informatie voor de bewoner beschikbaar in een handig overzicht op het centrale bedieningspaneel of op zijn smartphone of tablet.

De syndicus kan deze data periodiek per e-mail ontvangen, alsook automatisch via een integratie (API) in zijn afrekeningssysteem.

Centraal warmtepompsysteem

Vanaf 1 januari 2021 mogen alle nieuw te bouwen appartementsgebouwen met meer dan 25 units geen gasaansluiting meer hebben. Deze maatregel van de Vlaamse overheid zal een boost geven aan de toepassing van centrale warmtepompsystemen in middelgrote projecten.

Dit verplicht de ontwikkelaar ook om een MID gecertificeerde caloriemeting te voorzien per appartement. Deze meting wordt gebruikt door de syndicus om een periodieke afrekening te maken voor de verwarming van haar bewoners.

Wanneer er tevens een P1 gateway aangesloten wordt op de digitale meter, kan ook het elektriciteitsverbruik digitaal gelogd worden.

Energiebesparende functies

In traditionele verwarmingssystemen wordt een
thermostaat geplaatst in één ruimte, meestal in de
woonkamer, die bepaalt of de warmtebron warmte
produceert. Dat werkt prima, maar op deze manier krijgen
ruimtes zoals de bad- en slaapkamer alleen warmte
wanneer de woonkamer ook warmte nodig heeft.

Kies je voor zoneverwarming en wil je in elke ruimte een
juiste en individuele temperatuur instellen? Dan bieden
KNX-drukknoppen een oplossing. Via de ingebouwde
thermostaat in schakelaars, kan je in elke ruimte individueel
de gewenste temperatuur instellen.